Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl

Complexiteit planschade door windturbines

17 maart 2017 David Izelaar

Het feit dat u de juiste bestemming hebt, betekent niet dat dit zonder meer door iedereen geaccepteerd wordt. Mensen of organisaties die menen schade te ondervinden van de (nieuwe) bestemming kunnen stellen dat er sprake is van planschade, en deze planschade proberen te claimen. Zo ook mijn planschade door windturbines. Het taxeren van deze schade is dan ook niet eenvoudig. Het artikel op Omgevingsweb(2016) laat zien hoe complex het is. De rechtbank heeft de schadeclaim van de appelanten om de schade veroorzaakt door het plaatsen van twee windturbines in het recreatie gebied Heerhugowaard Zuid. De Afdeling daar in tegen heeft de Appellanten in hun gelijk gesteld.

Voordelen van LocisSpotter

Een ondernemer hoeft niet direct te schrikken van een verzoek om planschade. Allereerst zal vastgesteld moeten worden of het überhaupt mogelijk is om planschade te verhalen. Vervolgens moet dan blijken of er inderdaad sprake is van planschade. En als laatste is het niet de ondernemer, maar de overheid, die aangesproken wordt op planschade. Wel kan het zo zijn dat een ondernemer bij de procedure voor het wijzigen van het bestemmingsplan, dus al ver voordat er sprake is van een claim, met de overheid een overeenkomst tekent dat als er ooit sprake is van planschade, de overheid deze alsnog op de ondernemer kan verhalen.

Als een ondernemer zelf het initiatief neemt tot het wijzigingen van het bestemmingsplan, kan de overheid hieraan als voorwaarde verbinden dat er een planschadeovereenkomst getekend wordt. De overheid kan dan eventuele planschade altijd op de initiatiefnemer verhalen. Een wijziging van het bestemmingsplan heeft in bepaalde gevallen ook voordelen voor de overheid. Het is in deze gevallen aannemelijk dat ook de overheid een deel van de eventuele planschadekosten voor zijn rekening neemt.

Om onverwachte kosten achteraf te vermijden, is het van belang planschade zo veel mogelijk te voorkomen, door hier bij de wijziging van het bestemmingsplan rekening mee te houden. Bij een reëel risico op planschade is het van belang deze kosten in de begroting mee te nemen.

Dit artikel is gebaseerd op deze bron.

Tags:

  • Windturbines,

  • Taxatie,

  • Planschade,

Kom snel en eenvoudig met ons in contact

Wilt u meer informatie over de voordelen die LocisSpotter te bieden heeft voor uw organisatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.