Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl

Er komt een gezamenlijk antwoord op de dreigende leegstand van kerken

12 maart 2017 David Izelaar

Religieus erfgoed krijgt steeds meer waardering onder stads- en dorpsbewoners. Desondanks vinden kerken het lastig om hun exploitatie sluitend te krijgen. Dit, in combinatie met het teruglopende aantal kerkbezoeken heeft er toe geleid dat veel kerken en kloosters leeg zijn te komen staan. Er is dus een gepast antwoord op deze leegstand nodig.

Mensen en organisaties vinden het nog steeds belangrijk dat religieus erfgoed behouden blijft, in welke vorm dan ook. Toch krijgen kerken hun exploitatie niet goed rond. Kerken en kloosters komen leeg te staan als gevolg van teruglopende bezoekersaantallen. De komende jaren zullen zo’n 2000 van de in totaal 6000 in religieus gebruik zijnde kerkgebouwen, hun oorspronkelijke functie verliezen.

Op 8 december 2016 zijn verschillende partners bijeengekomen om deze leegstand en mogelijkheden voor toekomstige herbestemmingen te bespreken. Een belangrijk aandachtspunt was het creëren van een groter draagvlak omdat actieve burgers onmisbaar zijn voor de doorontwikkeling en instandhouding van erfgoed. De bijeenkomst was de afsluiting van de Agenda Toekomst Religieus erfgoed op initiatief van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.  De partners hebben de afgelopen 2,5 jaar geprobeerd de toekomst van religieus cultureel erfgoed op de politieke en maatschappelijke kaart te zetten. Tijdens dit programma hebben verschillende initiatiefnemers elkaar gevonden en hopen ze door hun ervaringen te delen een breder draagvlak te creëren.

Voor meer informatie, klik hier.

Voordelen van LocisSpotter

In Nederland raakt veel erfgoed in onbruik en komt leeg te staan. Voor dit erfgoed wordt een nieuwe bestemming gezocht. Het is belangrijk om te kijken welke functies mogelijk zijn binnen het bestaand erfgoed en of dat aansluit bij de ruimtelijke ordening die op locatie geldt. Het veelal karakteristieke en beeldbepalende erfgoed biedt veel mogelijkheden. Leegstaande panden kunnen een nieuwe functie krijgen en zo een krachtig medium worden in de samenleving.

Indien u de eigenaar bent van erfgoed is het goed om te weten dat er veel initiatieven zijn om dit erfgoed te herbestemmen. Mocht u geïnteresseerd zijn in erfgoed, dan is het goed om te weten dat er veel mogelijkheden zijn om dergelijke panden te betrekken. Herbestemmen van dergelijke panden biedt veel mogelijkheden. Professionele ondersteuning is in beide gevallen zeer aan te raden. Zorg ervoor dat u weet op welke wijze u uw erfgoed kunt herbestemmen. Niet alles kan, maar er is wel veel mogelijk. Een gedegen vooronderzoek is daarom onontbeerlijk.

Dit artikel is gebaseerd op deze bron.

Tags:

  • Erfgoed,

  • Leegstand,

  • Kerken,

Kom snel en eenvoudig met ons in contact

Wilt u meer informatie over de voordelen die LocisSpotter te bieden heeft voor uw organisatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.