Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Juridisch

Wanneer ben jij een belanghebbende?

29 Aug 2017 Joep Verhoeven

Een belanghebbende is degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. Er moet een rechtstreeks verband zijn tussen belang en besluit. Om te bepalen wie belanghebbenden zijn, wordt er onderscheid gemaakt tussen natuurlijke personen en rechtspersonen.

Criteria voor natuurlijke personen

De volgende criteria zijn opgesteld voor natuurlijke personen:

1. Het belang moet rechtstreeks zijn, het moet een eigen belang zijn.
Het belang is geen eigen belang wanneer een persoon opkomt voor bijvoorbeeld een algemeen belang of het belang van een collectief.

2. Objectief bepaalbaar.
Een belanghebbende is objectief bepaalbaar doordat het besluit, waartegen bezwaar wordt gemaakt, rechtstreeks gevolgen heeft voor de rechten en plichten van de natuurlijke persoon.

3. Actueel.
Het belang dient actueel te zijn, dit betekent dat er geen bezwaar gemaakt kan worden wanneer een natuurlijke persoon in de toekomst een belang ergens bij heeft. Een voorbeeld hiervan is het besluit tot aanleg van een snelweg naast een huis. Alleen de huidige bewoner heeft een actueel belang. Eventuele toekomstige kopers/ bewoners niet.

4. Persoonlijk of individueel.
Een belang is persoonlijk of individueel wanneer een persoon zich kan onderscheiden van degene die geen belanghebbende zijn. In algemene zin kan gesteld worden dat indien er voor een persoon een waarde in het geding is en die met vele andere personen gedeeld wordt, er geen sprake is van een individueel belang.

Criteria voor rechtspersonen

Het bepalen of een rechtspersoon een belanghebbende is, is afhankelijk van de algemene of collectieve belangen die de rechtspersoon behartigt. Dit kan bepaald worden aan de hand van statuten en blijkt uit de werkzaamheden die door de rechtspersoon worden uitgevoerd.

Een voorbeeld hiervan is een besluit tot de bouw van een hoog gebouw naast een volkstuin waardoor een groot deel van de volkstuinen in de schaduw komt te vallen. Door de schaduw zouden planten en bomen niet of moeilijk kunnen groeien. De werkzaamheden van de leden van de volkstuinvereniging komen hierdoor in het geding. De vereniging kan dus worden beschouwd als een belanghebbende.

LocisSpotter als jouw belanghebbende

Onze spotters signaleren wijzigingen en aanvragen van ontwerpbesluiten en attenderen jou op mogelijke knelpunten. Locisspotter is vervolgens in staat om voor jou op te treden als belanghebbende en een zienswijze of bezwaarschrift voor jou op te stellen en te versturen.

Wil jij weten wat LocisSpotter voor jou en jouw bedrijf kan betekenen?

Neem contact op met een van onze spotters

Categorie: Juridisch

Joep Verhoeven

Spotter

Het idee voor LocisSpotter is een aantal jaar geleden ontstaan. In eerste instantie voerden we de meeste handelingen handmatig uit. Zo was het -net als voor onze klanten wanneer ze het zelf bijhouden- een tijdrovende klus, maar door onze expertise konden we dit toch als dienst aan onze klanten aanbieden. Inmiddels zijn veel handelingen geautomatiseerd. Hierdoor is de informatie betrouwbaar en direct voorhanden. Ik ben erg trots op LocisSpotter.

Bij één locatie is het al prettig als wij het werk uit handen nemen, maar zeker als het om meerdere locaties gaat, besparen klanten enorm veel tijd door deze klus aan ons uit te besteden. Doordat we LocisSpotter steeds verder hebben doorontwikkeld, kunnen we deze dienst voor een mooie prijs aanbieden. Ik ben ervan overtuigd dat een klant met een abonnement op LocisSpotter een goede deal maakt. Het bespaart tijd, je wordt tijdig geïnformeerd én doordat alle ‘spotters’ ervaren adviseurs zijn op allerlei gebieden kunnen ze ook direct handelen wanneer zich een probleem voordoet en aan de slag om dit op te lossen. Bovendien kunnen we gebruikmaken van de expertise van andere collega’s, zoals een jurist. Zo hoeft een klant niet op zoek naar een andere partij die hem verder kan helpen, maar kan alles via ‘uw eigen spotter’ geregeld worden.

Lees meer over Joep Verhoeven>

Kom snel en eenvoudig met ons in contact

Wil jij meer informatie over de voordelen die LocisSpotter te bieden heeft voor jouw organisatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met jou op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.