Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Juridisch

Wat is de procedure wanneer jij het bestemmingsplan voor jouw bedrijf wil wijzigen?

20 Jun 2017 Joep Verhoeven

Een bestemmingsplan is een plan van de gemeente waarin staat welke gebruiksmogelijkheden en ontwikkelingen er zijn voor een bepaald gebied. Voor het wijzigen van deze gebruiksmogelijkheden bestaat een bepaalde procedure.

Als jij als ondernemer iets in jouw bedrijf wilt aanpassen of het bedrijf wilt uitbreiden dan moet je kijken of dit volgens het bestemmingsplan kan, zo niet dan kun je kijken of het mogelijk is het bestemmingsplan te wijzigen.

Gemeentes wijzigingen de bestemmingsplannen elke 10 jaar

Gemeentes hebben de plicht om bestemmingsplannen elke 10 jaar te actualiseren, dus is het ook van belang dat jij zelf checkt of jouw huidige bedrijfsactiviteiten nog wel in het bestemmingsplan passen. Dus de vraag die voor u relevant is: heeft de gemeente jouw bedrijf wel juist bestemd?

Stel nu dat je het niet eens bent met het bestemmingsplan zoals de gemeente dat heeft opgesteld voor het gebied waarbinnen jouw bedrijf ligt. Wat is dan de procedure om dit bestemmingsplan te wijzigen? Wat zijn jouw mogelijkheden in elke fase? Onze expert, Joep Verhoeven, zet het voor jou op een rijtje:

 

Een inspraakreactie indienen alvorens er een definitief bestemmingsplan is

De gemeente is verplicht om vooroverleg te voeren met belanghebbenden -bijvoorbeeld bedrijven en organisaties in de omgeving- alvorens een definitief bestemmingsplan te wijzigen of op te stellen.

Vaak stellen gemeenten dan ook eerst een voorontwerp van het bestemmingsplan vast en leggen dit ter inzage. In welke gevallen dit gebeurt, is te vinden in de gemeentelijke inspraakverordening die in jouw gemeente van toepassing is. De inspraak is dus in iedere gemeente anders geregeld. Door gebruik te maken van inspraak wordt omwonenden en andere belanghebbenden de mogelijkheid geboden hun belangen naar voren te brengen. Dit wordt een inspraakreactie genoemd. Wanneer een gemeente geen gebruik maakt van een voorontwerp is het dus niet mogelijk een inspraakreactie in te dienen. In dat geval moet er direct een zienswijze worden ingediend.

 

Het inzenden van een zienswijze bij een ontwerpbestemmingsplan

De zienswijze is net als de inspraakreactie een mogelijkheid voor belanghebbenden of bewoners om te reageren op het bestemmingsplan. Echter is de procedure dan al een fase verder, namelijk er is dan een ontwerpbestemmingsplan. Het is alleen mogelijk een zienswijze in te dienen gedurende de zes weken dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt. Naast de plaats in de procedure, is een belangrijk verschil tussen een zienswijze en een inspraakreactie dat het indienen van een zienswijze een voorwaarde is om eventueel in beroep te gaan tegen de vaststelling van het bestemmingsplan.

 

In beroep gaan wanneer jij een zienswijze hebt ingediend

Nadat de gemeente de zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan heeft gewogen en verwerkt wordt het definitieve bestemmingsplan vastgesteld. Daartegen bestaat de mogelijkheid in beroep te gaan voor degenen die ook zienswijzen hebben ingediend. De rechter buigt zich dan over de kwestie. Het beroep moet wederom aan bepaalde eisen voldoen. Tevens zijn er kosten verbonden aan het in beroep gaan. Deze kosten worden griffierecht genoemd. Deze verschillen in tarief afhankelijk van de beslissing waartegen in beroep wordt gegaan. Is er een spoedeisend belang dan kan ook een schorsingsverzoek, voorlopige voorziening genoemd, worden ingediend. Wanneer de rechter dat toewijst, betekent die meestal dat een deel van het bestemmingsplan nog niet onherroepelijk is en nog niet in werking treedt. Het beroep, dan bodemprocedure genoemd, moet daarvoor worden afgewacht, wat soms wel een jaar kan duren.

Procedure bestemmingsplan wijzigen

(Klik hier voor een volledige weergave)

 

 

Waarom LocisSpotter?

Op de hoogte blijven van wijzigingen in bestemmingsplannen is niet eenvoudig, vereist constante aandacht. Ook de correcte actie ondernemen voor het wijzigen van een bestemmingsplan binnen de vooropgestelde termijn vereist de juiste expertise. Voor LocisSpotter werkt een team van professionele “spotters”. In dit team zitten o.a. adviseurs met jarenlange ervaring op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening, een jurist en een ICT-specialist. Zij “spotten” 24/7 de omgeving van jouw gebouw of gebouwen en attenderen jou op tijd indien nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen zich voordoen binnen een bepaalde door jou afgegeven radius. Je krijgt persoonlijk advies en zij ondernemen namens jou actie wanneer nodig.

 

Gratis demonstratie

Jouw bedrijf heeft er vanzelfsprekend baat bij om van A-tot-Z op de hoogte te blijven op gebied van omgevingsontwikkelingen. In samenspraak met jou beslissen wij wat nodig is voor jouw bedrijf met betrekking tot de opvolging van ruimtelijke ordening in jouw omgeving. Is het voor jouw bedrijf genoeg als alleen wijzigingen in bestemmingsplannen gevolgd worden? Of is het ook van belang om op de hoogte te zijn van omgevingsvergunningen voor bouwactiviteiten, als bijvoorbeeld woningbouw in de nabijheid van jouw inrichting niet wenselijk is? Wil jij op de hoogte worden gehouden van ruimtelijke en milieugerelateerde besluiten op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau? Daarom is er voor iedereen een persoonlijke aanpak. Vraag een gratis demonstratie aan en ontdek wat jouw spotter voor jou kan doen. Tot snel!

 

Nog vragen over jouw bestemmingsplan?

Neem contact op met een expert!

Wij reageren binnen 1 werkdag. Liever sneller geholpen? Bel ons!

Categorie: Juridisch

Joep Verhoeven

Spotter

Het idee voor LocisSpotter is een aantal jaar geleden ontstaan. In eerste instantie voerden we de meeste handelingen handmatig uit. Zo was het -net als voor onze klanten wanneer ze het zelf bijhouden- een tijdrovende klus, maar door onze expertise konden we dit toch als dienst aan onze klanten aanbieden. Inmiddels zijn veel handelingen geautomatiseerd. Hierdoor is de informatie betrouwbaar en direct voorhanden. Ik ben erg trots op LocisSpotter.

Bij één locatie is het al prettig als wij het werk uit handen nemen, maar zeker als het om meerdere locaties gaat, besparen klanten enorm veel tijd door deze klus aan ons uit te besteden. Doordat we LocisSpotter steeds verder hebben doorontwikkeld, kunnen we deze dienst voor een mooie prijs aanbieden. Ik ben ervan overtuigd dat een klant met een abonnement op LocisSpotter een goede deal maakt. Het bespaart tijd, je wordt tijdig geïnformeerd én doordat alle ‘spotters’ ervaren adviseurs zijn op allerlei gebieden kunnen ze ook direct handelen wanneer zich een probleem voordoet en aan de slag om dit op te lossen. Bovendien kunnen we gebruikmaken van de expertise van andere collega’s, zoals een jurist. Zo hoeft een klant niet op zoek naar een andere partij die hem verder kan helpen, maar kan alles via ‘uw eigen spotter’ geregeld worden.

Lees meer over Joep Verhoeven>

Kom snel en eenvoudig met ons in contact

Wil jij meer informatie over de voordelen die LocisSpotter te bieden heeft voor jouw organisatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met jou op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.