Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Juridisch

Exploitatieplan

12 Jan 2017 Caro Mooren

Een exploitatieplan staat toe dat gemeenten controle houden over bouwinitiatieven op gronden waarvan de gemeente zelf niet de eigenaar is. Het exploitatieplan komt voort uit de exploitatiewet die weer is vastgelegd in de wet ruimtelijke ordening.

 

Het plan maakt mogelijk dat gemeenten de kosten die ze maken om een bouwinitiatief mogelijk te maken, verhalen bij de grondeigenaar. Daarnaast functioneert het exploitatieplan als extra motivatie voor initiatiefnemer, grondeigenaar en gemeenten, om van te voren een anterieure overeenkomst (een afspraak over een gemeenschappelijke verdeling van de kosten) af te sluiten.

Indien er geen anterieure overeenkomst is afgesloten, moet de gemeente een beroep doen op het exploitatieplan. Wel belangrijk is dat dit tegelijkertijd met de wijziging van het bestemmingsplan of omgevingsplan moet worden vastgesteld.

Een belangrijk onderdeel van het exploitatieplan is de exploitatieopzet. In deze opzet wordt bepaald hoe de kosten verhaald gaan worden. Normaliter worden de kosten verdeeld over alle partijen in een plangebied die betrokken zijn bij de ontwikkeling van de bouwplannen. De kosten worden verdeeld relatief aan de opbrengsten per eigenaar en zijn dus ook alleen verhaalbaar indien er winst wordt gemaakt. Indien de overheid het merendeel van de kosten maakt, dan blijft ook in het exploitatieplan het merendeel van de kosten voor de rekening van de overheid.

Verder bepaalt het exploitatieplan verschillende onderdelen uit het bouwinitiatief. Zo moet het plan ten minste een kaart van het plangebied bevatten, een omschrijving van een exploitatieopzet, regels voor de fasering van het bouwinitiatief, de plankaart en woningbouwcategorieën. Aan de regels voor de fasering van het bouwinitiatief, de plankaart en woningbouwcategorieën moet voldaan worden.

Voordelen van LocisSpotter

Als je een project wilt ontwikkelen worden er gedurende het gehele project kosten gemaakt. Sommige kosten liggen duidelijk bij de initiatiefnemer. Van kosten die te maken hebben met de wijziging van het omgevingsplan is niet op voorhand te stellen dat deze of bij de initiatiefnemer of bij de overheid liggen. Daarom is het van belang hierover in het beginstadium duidelijke afspraken te maken, en deze vast te leggen.

Een overheid ziet natuurlijk graag dat de initiatiefnemer alle kosten op zich neemt. In veel gevallen is dit echter niet terecht. Ook de overheid kan een voordeel hebben aan het project. Dit voordeel kan zitten in meer woningen, betere voorzieningen of infrastructuur, of de realisatie van een natuurgebied. Daarom is het ook te rechtvaardigen dat de overheid bijdraagt aan een deel van de kosten van het project, in ieder geval wat betreft de realisatie van het omgevingsplan en de noodzakelijke omgevingsvergunningen.

Voor de realisatie van een project is altijd bestuurlijke medewerking nodig. En in veel gevallen is ook een financiële bijdrage noodzakelijk om het project te realiseren. Treed dus in een vroeg stadium in overleg met de overheid om afspraken te maken.

Pakketten

Dit artikel is gebaseerd op deze bron.

Categorie: Juridisch

Caro Mooren

Spotter

Sinds 1 januari 2017 werk ik mee aan LocisSpotter. Door de handige tool kunnen we eenvoudig per maand alle plannen in de omgeving van een bedrijfslocatie inzien. Van mijn ervaren collega’s heb ik geleerd hoe ik alle berichten moet interpreteren en welke ontwikkelingen van belang zijn. Het mooie van deze service vind ik dat we onze klanten tijdig waarschuwen voor ontwikkelingen die hun bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden. Zonder deze berichtgeving ben je je vaak helemaal niet bewust van deze wijzigingen. Het risico dat je iets mist, wordt zo weggenomen.

Klanten krijgen bovendien toegang tot een webportal waarmee zij een duidelijk overzicht hebben van alle locaties en per locatie direct kunnen zien of het noodzakelijk is om actie te ondernemen.

Lees meer over Caro Mooren>

Kom snel en eenvoudig met ons in contact

Wil jij meer informatie over de voordelen die LocisSpotter te bieden heeft voor jouw organisatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met jou op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.