Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Kansen en bedreigingen

Het belang van gemeentelijk beleid in de ruimtelijke ordening

12 Dec 2017 Edwin Voogd

Wanneer je denkt dat je als ondernemer de gemeente op je hand hebt, maar ondertussen blijkt eerder vastgesteld beleid van diezelfde gemeente roet in het eten te gooien! In een recente uitspraak van 30 augustus 2017 was dat aan de hand.

Wat speelde er? De gemeente Urk stelde een bestemmingplan vast zodat de Boni-supermarkt verplaatst en tegelijkertijd twee keer zo groot kon worden. Daartegen verzetten onder andere concurrenten zich.
De Afdeling is het met het verzet eens en wel om een bijzondere reden. Namelijk dat dit plan in strijd is met het gemeentelijk beleid, in dit geval de structuurvisie. In de structuurvisie is opgenomen dat de locatie geschikt is voor perifere functies. Het is toch wel verrassend, omdat de structuurvisie niet echt andere functies uitsluit. Maar hoe het ook zij, de afdeling vond dit voldoende grond om het bestemmingsplan te vernietigen, nu de supermarkt geen perifere detailhandel is. Misschien was met een betere toelichting van de gemeente deze uitspraak voorkomen, maar voor nu moest Boni het ermee doen.

Wat kunnen we leren van deze uitspraak:

  • Let op als ondernemer wanneer gemeentelijk beleid wordt vastgesteld, meestal een gemeentelijk visie op de ruimtelijke ordeningen; immers daarin kunnen, verscholen, beperkingen voor jouw bedrijf zijn opgenomen.
  • Wijzigt een bestemmingsplan en belemmert dat jouw bedrijf? Dan is het zinvol na te gaan of er gemeentelijk beleid van toepassing is. Dat kan mogelijk aanknopingspunten bieden om je te verzetten tegen die wijziging.
  • Zorg er bij een eigen initiatief voor dat bij de voorbereiding van het bestemmingsplan is gekeken naar gemeentelijk beleid. Realiseer dat, ook als dat beleid jouw initiatief niet uitsluit, dat geen garantie biedt dat het door kan gaan. Het kan nodig zijn extra motivering op te nemen bij jouw verzoek.

Voordelen LocisSpotter

LocisSpotter helpt jou bij het tijdig signaleren van veranderingen in jouw omgeving op het gebied van de ruimtelijke ordening, zodat dit soort verrassingen voorkomen kunnen worden en jij op tijd op de hoogte bent van veranderingen in jouw omgeving. Kies daarom nu een pakket dat bij jouw situatie past.

Pakketten

Categorie: Kansen en bedreigingen

Mylène Reesink

Spotter

Vanaf de start ben ik betrokken bij LocisSpotter.

We zijn continu bezig met het verder ontwikkelen van LocisSpotter. We zoeken bijvoorbeeld naar wegen om nog specifieker te kunnen ‘spotten’. Hierdoor ontvangt een klant echt alleen informatie die voor hem van waarde is en hoeft hij niet alsnog met een bulk aan informatie zelf aan de slag.

Het webportal waarin de klant kan inloggen, geeft een duidelijk overzicht van lopende en afgeronde zaken. Waardoor in één oogopslag te zien is hoe de huidige situatie is.

We blijven steeds op zoek naar nog meer producten die we kunnen aanbieden via LocisSpotter. Met de nieuwe Omgevingswet zien we nog veel meer mogelijkheden om onze klanten te kunnen helpen.

Lees meer over Mylène Reesink>

Kom snel en eenvoudig met ons in contact

Wil jij meer informatie over de voordelen die LocisSpotter te bieden heeft voor jouw organisatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met jou op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.