Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Bel voor direct advies naar: 0180 614 378 of mail naar vraag@locisspotter.nl
Bedrijfsinformatie

Zo maak je een actuele stikstof berekening

12 Mar 2020

Het is inmiddels bijna een jaar geleden dat de Raad van State haar vernietigende stikstof-uitspraak deed. Deze beslissing veegde het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van tafel en leidde vervolgens in heel Nederland tot onrust en protesten. (Woning)bouwprojecten en vergunningaanvragen voor bedrijven werden stilgelegd. Wat is nu de status van de stikstof-impasse? En nog belangrijker voor jouw bedrijf: hoe ziet een actuele stikstof berekening eruit? 

Ook in 2020 is de impasse nog altijd niet voorbij. Zo voeren de Nederlandse boeren nog altijd stevige acties. De regering heeft een aantal maatregelen toegepast, waaronder het verlagen van de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen. Dit is ten behoeve van de doorgang van bijvoorbeeld bouwprojecten. 

Sinds begin dit jaar is de zogeheten ‘stikstofwet’ van kracht geworden. Met deze spoedwet vervalt de vergunningplicht voor de Wet natuurbescherming (Wnb) voor bepaalde bedrijven. Het gaat dan om bedrijven die weinig invloed hebben op Natura 2000-gebieden in Nederland. Daarnaast zijn op 10 december 2019 de nieuwe beleidsregels voor het in- en extern salderen van kracht geworden. 

Versnelling procedures vergunningverlening

Sinds vorig jaar kunnen bedrijven de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden weer berekenen. Dit gebeurt met de vernieuwde AERIUS-berekening. Met name voor (kleine) bouwprojecten biedt de nieuwe berekening weer uitkomst. De emissies van bijvoorbeeld machines, vrachtverkeer en cv-installaties mogen geen hogere depositie te hebben dan 0,00 mol/ha/jr. Blijft een bouwproject onder deze grenswaarde? Dan vervalt de vergunningplicht en wordt de bouwvergunning weer sneller verleend. 

De kans is behoorlijk groot dat met de spoedwet de vergunningverlening voor deze projecten weer op gang komt. Wel dient er rekening te worden gehouden met vertraging. De gemeenten en provincies lopen nog enorm achter met de beoordelingen van de AERIUS-berekeningen. Ook ontbreekt vaak de daadkracht om besluiten te nemen. Men kiest vaak de veilige en langdurige route in plaats van de praktische. 

Berekening stikstofdepositie: zo moet dat

Heb jij een (bouw)project lopen? Of heb jij een activiteit op het oog voor onbepaalde tijd? Dan moet er dus een AERIUS-berekening worden gemaakt van de stikstofdepositie. Op deze manier wordt duidelijk of jij een vergunning Wet natuurbescherming aan moet vragen. Gelukkig is dit eenvoudig te berekenen.

Het stappenplan voor een AERIUS-berekening

De AERIUS-berekening kun je zelf uitvoeren of je kunt deze laten uitvoeren (door bijvoorbeeld een adviseur). Ga hiervoor naar de website www.aerius.nl. Vervolgens moet je een aantal gegevens invullen.

Je kunt het het stappenplan ook bekijken als pdf-bestand: Document stikstof berekening

Locatie

Vul de locatie in waar jij de activiteiten wilt gaan uitvoeren. Dit is van belang, omdat hiermee wordt bepaald wat de afstand is tot een Natura 2000-gebied in de regio. Als zo’n gebied dichtbij is, vergroot het de kans op overschrijding van de grenswaarde. 

Emissies

Daarna vul je de gegevens in van de emissies die vrijkomen bij het uitvoeren van het project of de nieuwe activiteit. Denk hierbij aan machines, zoals graafmachines, heimachines of cv-installaties. Denk echter óók aan vervoersbewegingen. Bouwmaterialen worden namelijk vaak geleverd met bestelbusjes of vrachtwagens. Deze stoten stikstof uit. Let op: er is een verschil tussen licht, middelzwaar en zwaar verkeer.

Kies de juiste hoeveelheden en geef aan hoe het vervoer plaatsvindt. Geef ook aan waar de vaste emissiebronnen op het terrein staan. Doe dit zo precies mogelijk! Zo voorkom je vragen of nadere eisen van het bevoegd gezag. Vervolgens voer je alle emissiebronnen in en bereken je de emissie. 

Afronding

Maak een pdf-bestand van het resultaat. Zo kun je de AERIUS-berekening bij jouw bouwvergunning voegen. Ben je nog onduidelijkheden tegenkomen? Dan kun je altijd de handleiding gebruiken die in het AERIUS-programma te vinden is. 

Zo kun je eenvoudig de ontwikkelingen blijven volgen

De kans is aanwezig dat jouw bedrijf gevolgen ondervindt van de stikstof-impasse. Misschien zit jij in een vergunningstraject of ben jij van plan een vergunning voor jouw bedrijf aan te vragen. Of misschien wil jij de procedures volgen van vergunningaanvragen die opnieuw beoordeeld moeten worden. Wij kunnen jou van alle relevante informatie voorzien rondom vergunningaanvragen en bestemmingsplannen

Heb jij geen directe interesse in de stikstofproblematiek? Maar ben je wel geïnteresseerd in de activiteiten van omliggende bedrijven en overheden? Onze spotters bekijken graag samen met jou wat het beste past bij jouw situatie. Vraag vandaag nog een gratis abonnement aan voor drie maanden en ontdek geheel vrijblijvend wat LocisSpotter voor jou kan doen!

Categorie: Bedrijfsinformatie

Jonathan Vrijman

Spotter

Sinds november 2018 werk ik mee aan LocisSpotter. Door de handige tool kunnen we eenvoudig per maand alle plannen in de omgeving van een bedrijfslocatie inzien. Van mijn ervaren collega’s heb ik geleerd hoe ik alle berichten moet interpreteren en welke ontwikkelingen van belang zijn. Het mooie van deze service vind ik dat we onze klanten tijdig waarschuwen voor ontwikkelingen die hun bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden. Zonder deze berichtgeving ben je je vaak helemaal niet bewust van deze wijzigingen. Het risico dat je iets mist, wordt zo weggenomen.

Klanten krijgen bovendien toegang tot een webportal waarmee zij een duidelijk overzicht hebben van alle locaties en per locatie direct kunnen zien of het noodzakelijk is om actie te ondernemen.

Lees meer over Jonathan Vrijman>

Kom snel en eenvoudig met ons in contact

Wil jij meer informatie over de voordelen die LocisSpotter te bieden heeft voor jouw organisatie? Vul het onderstaande formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met jou op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.